Поновлюються перевірки у наданні житлово-комунальних послуг

Поновлено проведення позапланових перевірок у сфері надання житлово-комунальних послуг з питань формування, встановлення та застосування державних регульованих цін (тарифів).

Про це детальніше розповіла нашим читачам керівниця відділу ринкового метреологічного нагляду Управління захисту прав споживачів Держпродспоживслужби у Чернігівській області Юлія Прокопенко.

8 березня 2024 року Урядом прийнято рішення щодо поновлення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в умовах воєнного стану, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.03.2024 № 261.

Так, на теперішній час Держпродспоживслужба може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін (тарифів) у сфері надання житлово-комунальних послуг за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини. Зокрема, позапланові заходи контролю можуть здійснюватись на підприємствах, які надають наступні житлово-комунальні послуги – централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, постачання теплової енергії та постачання гарячої води, послуга з управління побутовими відходами, а також тарифів на збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів.

Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства однією з підстав проведення позапланових перевірок є звернення споживачів.

Отже, у разі виявлення необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, ви можете надіслати звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області:

· у паперовому вигляді — на поштову адресу: вул. Грушевського Михайла, 180, м. Чернігів, Чернігівська область, 14034;

· у сканованому вигляді – на електронну адресу: post@dpsscn.gov.ua;

· через електронну форму для надсилання звернень громадян, яка доступна на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Згідно з частиною сьомою статті 5 Закону України «Про звернення громадян» у зверненні має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові громадянина; місце проживання заявника; викладено суть порушеного питання; зауваження, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Також у зверненні необхідно зазначити наступну інформацію:

· повне найменування суб’єкта господарювання з визначенням організаційно-правової форми господарювання (ТОВ, ПП, ПрАТ – юридична особа);

· адресу місця провадження господарської діяльності суб’єкта господарювання (фактичну адресу об’єкта);

· факти порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у сфері встановлення тарифів ЖКГ та його документальне підтвердження (за наявності).

Письмове/електронне звернення має бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати його написання.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?